EMF

Wat is EMF-straling?

Elektromagnetische straling (EMF) is een soort energie die uitstraalt van elektronische apparaten en elektrische systemen. Het bestaat uit elektrische en magnetische velden die in golven oscilleren.


Wij, mensen, zijn zelf ook elektromagnetisch. Zo heeft ons hart een elektromagnetisch veld, denk maar aan een ECG. Dit is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier.

Onze hersenen werken via elektrische pulsen en het licht dat in onze ogen schijnt, is elektromagnetisch.

Deze behoren allen tot wat we 'natuurlijke EMF' noemen.

Daarnaast spreken we van kunstmatige EMF, dus alles wat door de mens gemaakt is.

Hier zijn enkele voorbeelden:

Zendmasten

Televisies

Smartphones

WiFi routers

Hoogspanningslijnen

Hoofdtelefoons

Straling van radio frequenties

Radio Frequenties (RF) zijn ook elketromagnetische velden, welke worden gebruikt voor vele draadloze technieken zoals GSM, LTE (1-5G), WiFi en meer.


RF wordt uitgedrukt in Hertz (Hz), de hoeveelheid pulsen in een seconde.

Om een vergelijking te maken:


Ons brein communiceert met alpha-golven tussen 8 en 12 Hertz.

Een Wifi-router stuurt 2,4 GigaHertz (ofwel 2.400.000.000 Hertz) signalen elke seconde.

Door de jaren heen zijn er ook ontzettend veel studies gedaan naar de effecten van elektrische velden, magnetische velden, maar ook van RF. De meest prominente studie is de National Toxicology Program (NTP) Cell Phone Cancer Study, waarin wordt aangegeven dat er duidelijk bewijs is dat RF kankers kan veroorzaken in ratten.


Ondertussen heeft de WHO (World Health Organisation) RF geclassificeerd als een carcinogeen klasse 2B. Wat bedoelt dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Hiermee komt jouw draadloze technologie op dezelfde hoogte als uitlaatgassen

Ioniserende straling is zeer schadelijk voor de menselijke gezondheid en deze ioniserende elektromagnetische velden splijten atomen letterlijk open. Ioniserende straling komt bijvoorbeeld in de vorm van nucleaire straling en gammastraling.

Het is algemeen bekend dat ioniserende straling allerlei ziektes kunnen brengen zoals kanker. 


Niet-ioniserende straling wordt uitgestraald door elektronische apparaten en zendmasten. Bluetooth, WIFI en mobiele signalen (1G tot 5G) zijn allemaal soorten EMF-straling die een lagere energiewaarde hebben dan ioniserende straling. Hoewel deze technieken niet ioniserend zijn, hebben ze wél effecten op het menselijk lichaam.

Door de industrie en beleidsmakers is algemeen bekend dat thermische straling (valt onder niet-ioniserende straling, maar wel genoeg vermogen om te verhitten) negatieve gezondheidseffecten heeft, maar hedendaags worden negatieve gezondheidseffecten van niet-thermische straling nog niet algemeen erkend.

Thermische of niet-thermische straling

Bijna iedereen heeft een magnetron in de keuken. Deze magnetron werkt op een 2,45 GHz frequentie. Dit betekent dat de frequentiegolf 2.45 miljard keer per seconde polariseert van plus (+) naar min (-).


Door de snelle polarisatie én de sterkte van het signaal, beginnen de waterstof moleculen in voedsel snel te botsen. Op deze manier warmt het voedsel op.

Een magnetron werkt op ongeveer 1000 Watt. Telefoonmasten werken vaak in het milliWatt reeks (duizendste van een Watt).

Maar het blijft wel wel dezelfde frequentie.


Vaak wordt gedacht dat de milliWatt straling geen effecten hebben op het menselijk lichaam, maar dit is helaas wel het geval.


Door de industrie en beleidsmakers is algemeen bekend dat thermische straling (valt onder niet-ioniserende straling, maar wel genoeg vermogen om te verhitten) negatieve gezondheidseffecten heeft, maar hedendaags worden negatieve gezondheidseffecten van niet-thermische straling nog niet algemeen erkend.



Thermische straling is straling dat warmte induceert in weefsel.


Instanties zoals ICNIRP hebben aangegeven dat warmte ontwikkeling in weefsel niet goed is voor de gezondheid; als weefsel binnen een tijdspanne van 6 minuten warmer wordt dan 1 graden Celsius, is de straling niet veilig. Alles wat daaronder zit, is veilig en wordt als niet-thermische straling gezien.


Overigens wordt dit gemeten met een zak water wat het menselijk brein moet voorstellen (SAM Head Phantom), de blootstelling dat gemeten wordt, is maar van 1 smartphone. In een wereld als vandaag waar we met duizenden verschillende apparaten worden blootgesteld, verschillend van veldsterkte en frequentie; de gezondheidseffecten zijn nooit in die zin onderzocht voordat deze toepassingen zijn geïntroduceerd.


Belangrijk is ook dat er ook geen rekening gehouden wordt met de blootstelling op kinderen; zij hebben dunnere schedels en de straling kan dieper de hersenen penetreren.



Niet-thermische straling is straling waarbij weefsel niet meer dan 1 graden Celsius opwarmt in een tijdspanne van 6 minuten.


Instanties zoals ICNIRP geven aan dat thermische straling niet goed is voor de gezondheid. Er is puur gelet op de opwarming van weefsel.

Er zijn al duizenden onderzoeken gedaan, en er zijn ontzettend veel negatieve effecten geconstateerd met niet-thermische straling, vér onder het niveau van ICNIRP.


Tot de dag van vandaag wordt ook in België alleen gelet op opwarming van weefsel, en wordt er niet gekeken naar de effecten van niet-thermische straling.


Beleid rond EMF

België gebruikt de richtlijnen van ICNIRP. Het gros van deze richtlijnen komen voort uit 1998.

In het document wordt gemeld dat de richtlijnen zijn gebaseerd op kortetermijn effecten.
Verder geven ze aan dat er geen lange termijn effecten zoals kankers zijn geconstateerd.


Eind 2018 blijkt echter uit de NTP studie dat er wel degelijk dit soort effecten plaatsvinden.


Daarnaast komt het gros van de richtlijnen van ICNIRP uit 1998; in hoeverre zijn deze richtlijnen nu nog representatief?

3G was toen nog niet alomtegenwoordig, laat staan 4G waar we ook al bijna 10 jaar gebruik van maken.

Verder zijn er nu duizenden wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat straling een effect hebben op ons lichaam, en de meerderheid daarvan toont wel degelijk negatieve gevolgen.

Wat kan je wel doen?

1. De bron verwijderen

Niet altijd eenvoudig, maar u kan proberen om apparaten die straling veroorzaken te elimineren of uit te schakelen.

2. Afstand creëren

Bewuster omgaan met het gebruik van deze apparaten.

U kan bvb. proberen om uw smartphone niet in uw broekzak of dichtbij uw lichaam te houden.

3. Bescherming toepassen

Omdat u geen controle hebt op alles in uw omgeving, zijn er vaak technieken/producten nodig om ons te beschermen tegen straling waar we niet van weg kunnen.

Creëer een gezonde slaapomgeving.


Neem contact met ons op, en wij komen een professionele stralingsmeting uitvoeren.

Share by: